Вино з малини за перевіреними рецептами
Подивитись всі дописи у розділі: Рецепти українскьої кухні. Розміщено: 16.02.2014 в 10:37.Якщо малинового варення ви вже наварили на всю зиму, а в малиннику все ще багато стиглої ягоди, спробуйте зробити вино з малини. Цей солодкий ароматний напій з яскравим смаком зігріє вас зимовими вечорами і цілком може стати гідним конкурентом домашньому вину з винограду.
Домашнє вино з малини — особливості напою
Чому малинове вино не так популярно, як виноградне? Вся справа в його солодкому, навіть нудотному смаку і високій міцності. Настільки солодкі міцні вина, що нагадують лікери, подобаються далеко не всім, тому іноді малину змішують з іншими ягодами — смак у такого домашнього вина виходить більш легким і гармонійним.
Використовувати можна будь-який сорт ягід: з червоних вдасться отримати запашний напій дивовижного рубінового кольору (особливо гарний відтінок надає чорна малина Кумберленд), жовті ж дають вино золотистого відтінку з особливим ароматом. Варто відзначити, що при виготовленні білого домашнього вина можна вдало поєднувати жовті сорти малини з білою смородиною або агрусом. Дуже смачне і незвичайно ароматне вино з високим вмістом цукру вдається отримати з лісової малини. Ось тільки зібрати необхідну кількість ягід не так вже просто.
Щоб правильно приготувати вино з малини, потрібно зібрати стиглі плоди, навіть трохи перезрілі, і використовувати їх відразу ж у день збору. Всі засохлі, запліснявілі, червиві, пошкоджені хворобами і недостиглі ягоди необхідно видалити. Мити малину не можна, так як на її поверхні присутні дріжджові грибки, без яких вино не заграє.
Найпоширеніший рецепт вина з малини
Щоб отримати міцне вино з малини, рецепт припускає на 3 кг ягоди додавати стільки ж води і цукру приблизно 2 кг ( за смаком). Ви можете поекспериментувати з пропорціями, поки не отримаєте вино такої цукристості та міцності, які вам більше подобаються.
Перед тим як робити вино з малини, відсортовані ягоди розчавити будь-яким зручним способом: дерев’яним товкачем, ложкою або ж за допомогою електричної м’ясорубки. Готове малинове пюре перекладіть в каструлю з нержавіючої сталі.
В окремому посуді приготуйте сироп, змішавши половину приготованого цукру і води. Вода повинна бути питна, чиста, але не кип’ячена. При приготуванні сиропу стежте, щоб він не закипів: досить просто розчинити цукор і потім остудити приблизно до 23 градусів. Якщо температура цукрового сиропу при додаванні в малинове пюре буде нижче 20 градусів, зростання дріжджових бактерій істотно сповільниться, а при температурі вище 26 градусів — зовсім зупиниться.
Розмішавши сироп з ягодами, залиште каструлю, прикриту кришкою, в темному місці на тиждень при температурі близько 20 градусів. Не забувайте кілька разів на день помішувати суміш дерев’яною ложкою, намагаючись занурювати в рідину спливаючу мезгу, щоб вона не закисла і не запліснявіла.
Через днів вісім перелийте малинний сік в іншу ємність і назад — з метою провітрювання. Потім знову приготуйте сироп з половини, що залишилася цукру і води і долийте до винної суміші, щоб продовжити бродіння і додати вину міцності. Все добре перемішайте і залиште сік пузиритися ще на тиждень.
Через п’ятнадцять днів бурхливе бродіння піде на спад, а суміш помітно розшарується на сік і мезгу. Значить, пора процідити напій і розлити його по скляних бутлях, надівши на кожну бутель гідрозатвор (кришку з гумовою трубкою, кінець якої опускається в ємність з водою).
Поставте бутлі з винним напоєм в прохолодне місце ще на місяць-півтора, щоб осад опустився вниз, а напій став прозорішим. Далі вино розлийте по стерильним пляшках під горлечко, закупорте пробками і приберіть в прохолодне місце настоюватися. Місяця через два вино придбає насичений аромат і приємний смак і буде готове до вживання.
Якщо в першу добу малиновий сік не почав пузиритися, значить, дріжджовим бактеріям не вистачає тепла. Відлийте частина соку і трохи підігрійте, не доводячи до кипіння, а потім перелийте назад і ретельно розмішайте. Після цієї маніпуляції процес бродіння повинен початися.
Довше року домашнє вино зберігати небажано, інакше його смакові якості почнуть погіршуватися.
Як зробити з малини вино іншими способами?
Якщо традиційний рецепт малинового вина вас чимось не влаштував або захотілося спробувати щось новеньке, візьміть на озброєння ще пару рецептів. Можливо, один з варіантів буде вам до смаку.
Для отримання міцного вина слід вичавити 5 кг попередньо перебраної малини. До отриманого соку додають 0,3 кг цукру і літр води кімнатної температури. Вичавки також заливають одним літром води і залишають на 5 годин настоюватися, після чого ще раз добре віджимають, переливаючи сік до того, що був віджатий до цього. У малиновий сік додають дріжджову закваску і прибирають днів на 10 в тепле місце.
По закінченні цього терміну до настою малини додають цукор, з розрахунку 150 г на кожен літр соку. А коли активне бродіння закінчиться, в малинове вино доливають спирт (на 5 л вина 250 г спирту), досипають цукор за смаком і після перемішування переливають в пляшки, закриваючи пробками. Настоюється і зберігається такий малиновий міцний напій в прохолодному місці.
Інший цікавий варіант малинового вина готується наступним чином:
10 кг роздавленою малини ретельно перемішують з чотирма літрами води, на наступний день з сусла віджимають сік, на час прибираючи його в темне місце, і знову доливають таку ж кількість води;
через дві доби сусло ще раз віджимають, дві отримані порції малинового соку з’єднують, додають 1 л віджатого смородинового соку і п’ять кілограм цукру;
напій переливають в бутель і залишають бродити;
коли бродіння закінчиться, вино розливають по пляшках.
Крім вина ви можете приготувати лікер — для нього згодиться як свіжа, так і заморожена малина. На 2 л лікеру знадобиться півкіло малини, стільки ж спирту і води, 700 г цукру, щіпка ваніліну та лимонної кислоти 6 м. Малину залийте водою і варіть протягом години, щоб ягоди посвітлішали. Потім приберіть плоди, насипте цукор і перемішайте його до повного розчинення у воді. Коли сироп охолоне, процідіть його в пластикову пляшку, додайте спирт, ванілін і лимонну кислоту, долийте теплої води до горлечка. Пляшку закрийте, збовтайте суміш і поставте настоюватися на кілька годин, збовтуючи напій кожні півгодини. Незабаром домашній малиновий лікер буде готовий — залишиться розлити його по скляних пляшках.