Тонкощі вирощування цибулі–ріпки

Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 07.03.2014 в 7:29.
Тонкощі вирощування цибулі–ріпки

Більше десяти років займаюся вирощуванням цибулі-ріпки. На перших порах було більше невдач, ніж успіхів. Міняв сорти, строки посіву та збирання, режим зберігання сіянки. Намагався вирощувати цибулю прямо з чорнушки. Купував сівок на ринку, але він, як правило, йшов у стрілку, і гарного врожаю я не отримував.

Вирощував свій сівок, але зберегти його до весняного посіву дуже важко, до 40% висихає. Особливо важко зберегти дрібну фракцію сіянки. При кімнатній температурі + 18-19 ° С повністю висихає. Намагався сівок сіяти на зиму. Відмовився з огляду на те, що важко в наших кліматичних умовах визначити термін посадки.

Вирішив більш докладно розібратися з цибулею в теоретичному плані. Детально вивчив біологічні особливості цибулі і прийшов до висновку, що і в наших умовах можна вирощувати гарний врожай цибулі-ріпки і забезпечити нею родину до нового врожаю, не купуючи на ринку і в магазинах.

Купую цибулю-сіянку сорти Штутгартер. З сіянки виходять прекрасні, великі, діаметром від 8 до 10 см цибулини. Від посіву до дозрівання 100 днів. Сівок двічі купував восени, але при зберіганні в домашніх умовах до 20-30% засихає. Став купувати тільки в березні. Втрати перед посадкою в десять разів менше (2-3 %).Саджу цибулю-сіянку 2-4 травня у дві грядки заввишки 30 см, шириною в один і довжиною в 6 метрів. Посадки в цей час вже небезпечні. Цибуля добре переносить весняні заморозки до мінус 6-8 ° С. Грядки розташовані на світлих ділянках.

Ріпчаста цибуля — рослина довгого дня. Всі сорти цибулі відрізняються підвищеними вимогами до складу і родючості грунту і негативно реагують на підвищену кислотність. Грядки підготовляю з осені. Після збору врожаю, наприклад, кабачків, грядки підгодовую сечовиною (1 столова ложка на 1 м ² ). Розрівнюю граблями землю і саджу сидеральні культури (боби, овес, озиме жито та ін.) Вони прекрасно і дуже швидко ростуть до середини жовтня, і до весни грунт отримує прекрасне, екологічно чисте органічне добриво. У другій половині жовтня, додатково до зеленої маси, вношу перегній 3-річної давності або компост з розрахунку 5-6 кг на 1м ² і по 30-40 г фосфорних і калійних добрив. Ріпчаста цибуля дуже потребує фосфору і калію. Вношу і деревну (просіяну) золу (1 гранований стакан на 1 м ² ). Зола знижує кислотність грунту і збагачує мікроелементами. Перекопую землю із зеленою масою на глибину штиковою лопати. До весни земля в грядках добре дозріває, стає пухнастою і родючою.

Сівок висіваю рядовим способом під шнур. Відстань в ряду між цибулинами — 8 см, між рядами — 20-25 см. Садити треба так, щоб шар грунту над плічками цибулин був не менш 2 см. Більш глибока посадка затягує дозрівання цибулин, а дрібна — наводить до випирання сіянки. За день до посадки сівок знезаражую 30 хв у розчині марганцівки (колір чаю). Промиваю сівок проточною водою і розміщую в чисту воду на 6-7 годин. Верхівки сіянки не зрізати. Вони служать захисною «сорочкою» від весняних заморозків. Вимога до вологості грунту в різні періоди зростання у цибулі неоднакова. Особливо вона потребує поливу перші два тижні після посіву, коли відбувається інтенсивний ріст листя і відростання кореневої системи.

Удобрюю один раз — в період формування листя гноївкою (1:10) або повним комплексним добривом. Землю в грядках підтримую завжди пухкою, звільняю її від бур’янів.

За 25-30 днів до збирання полив припиняю. За цей час цибулини добре визрівають. Перо (листя ) ніколи не зриваю. Для вживання зелені висаджую окремо вибракованний сівок.

Формування цибулин починається з моменту появи 4-5 справжніх листків. Чим більше буде листя, тим крупніше буде цибулина. У період формування цибулин застосовую такий прийом (вважаю його дуже важливим). Поступово, у міру зростання цибулин, відгрібають землю навколо головок, даю простір для їхнього росту. До кінця вегетації головки цибулі звільняю від землі на 1 / 2 висоти. Після дощової погоди вони швидко просихають, швидше дозрівають, краще зберігаються взимку. Забираю цибулю в першій половині серпня, коли повністю сформуються цибулини і почне полягати листя. За 2-3 дні до прибирання цибулини трохи підсмикують, щоб надірвати кореневу систему. Зростання цибулин припиняється, а поживні речовини з листя переходять у цибулини. При збиранні цибулини підкопують. Висмикувати не можна, тому що це призведе до виривання донця. При зберіганні такий лук почне гнити. Для прибирання намагаюся вибрати суху, вітряну, сонячну погоду. Лук розкладаю на грядки, цибулинами в одну сторону, а листям в іншу. Просушую на сонці 3-4 дні. На ніч заношу в сарай. Сушка на сонці сприяє не тільки швидкому висиханню, а й знезараженню цибулин. Два-три тижні цибулю досушують на дерев’яних стелажах у закритому, провітрюваному сараї.

Інші статті по темі:

Обговорити статтю на форумі



Loading...
©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2015