Як правильно пророщувати насіннєву картоплю: терміни та техніка підготовки картоплі до садіння

Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 15.03.2014 в 7:47.
Як правильно пророщувати насіннєву картоплю: терміни та техніка підготовки картоплі до садіння

У середній смузі України картоплю садять, як правило, на травневі свята. Хто раніше, хто пізніше, але основна маса городників приурочують це найважливішу для кожної сім’ї справу до вихідних між першотравневими святами та святами Дня Перемоги. Найбільш вдалий час, коли не потрібно «гнати коней», щоб встигнути і ділянку засадити, і на роботу встигнути. Та часу предостатньо не тільки для роботи на землі, а й для нормального (за мірками середньостатистичного обивателя) відпочинку: вогонь костру, шашлики…

Виходячи з цього ведуть і розрахунок днів для підготовки картоплі до посадки. Адже бульби картоплі треба ще «розбудити» ненав’язливим прогріванням. Як правило, починають пророщувати за два-чотири тижні до посадки.

Питання новачка: а навіщо взагалі треба картоплю «готувати» до посадки?

А ось відповідь «бувалого». Причому не односкладна, а, як говорили в школі, «розгорнута».

Так, можна виймати з льоху і відразу саджати в землю бульби, як вони є. Але, по-перше, термін вегетації багатьох сортів картоплі такий, що його зелень виходить з-під землі якраз до того терміну, коли у колорадського жука починається сезон сніданку, обіду і вечері, разом узятих. Звідси перше завдання підготовки бульб: картопля повинна по максимуму вирости, а деякі сорти — і встигнути зацвісти, ще до масової появи колорадського жука. Тоді жук не такий небезпечний.

Знову ж, пророщена картопля, швидше виходячи з землі, успішніше бореться з бур’янами, коріння яких залишилися в грунті після підготовки ділянки до посадки. Бур’яни просто не встигають вирости швидше картоплі, а до часу, коли виростають, підходить пора підгортати картоплю, і прополка бур’янів проходить не так болісно для картопляної кореневої системи.

По-друге, яка б не була по осені картопля якісна, все одно на бульбах залишаються різні картопляні страшилки під назвою фітофтороз, ризоктоніоз та інші. І за зиму деякі бульби уражаються цими хворобами, але мають вигляд абсолютно здорових бульб. А коли картопля виносять на пару тижнів для прогріву, то на хворих бульбах стають видні і плями фітофторозу та інші болячки. Ці бульби необхідно відбракувати.

Далі (це вже третє), вплив світла зеленить бульби, а це потужний захист проти бактерій і вірусів. Та й дротяники не полізе в таку картоплю, якою би голодною вона не була.

Думаю, відповідь «бувалого» задовільнить будь-якого допитливого новачка. Переходимо до пророщування, а точніше, до підготовки бульб, так як вона (підготовка) включає в себе не тільки пророщування.

Виймаємо бульби з льоху на світ. Оглядаємо на предмет гниття. Далі проводимо знезараження насіннєвих бульб:

В окремих посудинах розводимо нижчеперелічені хімікати з таким розрахунком, щоб при подальшому їх зливі в одну ємність вийшло б десять літрів розчину. Отже:

— Марганцівка – 2 г;
— Борна кислота – 50 г;
— Мідний купорос – 10 г;
— Сульфат цинку – 10 г;
— Сульфат магнію – 10 г;
— Деревна зола — 0,5 кг (приблизно дві пригорщі з верхом).

Повторюся: все це розводимо в різних ємностях, а потім зливаємо в одну. Має вийти 10 літрів готового розчину. Якщо якогось хімікату придбати не вдасться, не сумуйте, робіть розчин з того, що є, розчин буде не менш дієвим.

Такий розчин знищує всю нечисть, що мешкає досі на ваших насіннєвих бульбах. Більше того, він відмінно захищає картоплю від парші, яка сприяє ранньому загниванню бульб, хоча зовнішній прояв хвороби здається нешкідливим: темні точки на клубнях, виразки, начебто невеликі лишаї покривають бульбу.

Насіннєву картоплю (промиту у воді, якщо це не було зроблено восени при закладці на зберігання) опускають на півгодини в цей розчин. Потім викладають для просушки і подальшого озеленення, прогрівання і пророщування. Ми, не мудруючи лукаво, розміщуємо ящики з просушеною насіннєвою картоплею, покладеної не більше, ніж у два-три ряди, прямо на підлозі кімнати, засукавши палас, недалеко від вікон.

Під час пророщування важливо спостерігати швидкість прокидання вічок. Простіше кажучи, спостерігати за величиною паростків у бульб. Якщо видно, що вони зростають швидше, ніж потрібно, і до моменту посадки будуть занадто довгими і ламкими, слід дати картоплі більше світла, винести на сонячну сторону, тоді швидкість росту сповільниться. Найоптимальніша довжина паростків приблизно 1-1,5 см: і картопля прокинулася, і паросток невеликий, не зламається. Звичайно, при ламанні паростків бульба не гине, але з вічка починає рости новий пагін з нуля, отже час на пророщування було витрачено даремно.

Якщо у вас мало насіннєвої картоплі, і ви вирішили її розрізати, то це чи треба було робити восени, або ж робити перед посадкою, умочуючи в деревній золі щоб уникнути зараження зрізу інфекцією.

Ось, коротко, основні технології пророщування насіннєвої картоплі, якими ми користуємося. Буду радий отримати від вас, шановні читачі, інформацію про інші дієві способи пророщування та захисту насіннєвої картоплі.

Великих вам урожаїв.

Замрієнко

Інші статті по темі:

Обговорити статтю на форумі



Loading...
©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2015