Універсальна страва: окрошка

Подивитись всі дописи у розділі: Перші страви. Розміщено: 01.04.2014 в 8:30.
Універсальна страва: окрошка

Її назва походить від слова «кришити». Окрошка не тільки чудово втамовує спрагу, але і насичує організм корисними для здоров’я речовинами. Вона легка і досить низькокалорійна, відмінно підходить, як до обіду, так і до вечері. А ще цю холодну страву добре вживати під час похмілля.

Просто і сердито

Сьогодні існує стільки різновидів окрошки, що будь-яка людина може спробувати і вибрати той варіант, який буде їй до смаку. Окрошку готують і на квасі, і на кефірі, і на сироватці, причому така основа приносить велику користь для організму, особливо для нашої травної системи.

Корисні властивості надають окрошці також овочі, багаті вітамінами, а ще м’ясо або риба, які насичують організм білками і мінеральними речовинами.

Крім того, окрошка — прекрасний дієтичний продукт. Якщо вам необхідно скинути кілька зайвих кілограмів, то ви, звернувши увагу на окрошку, відкриєте для себе, що і дієта цілком може стати приємною. Адже окрошка з її різноманітними відтінками смаку не здатна набриднути, а способів її приготування, як мінімум, десятки. У літню спеку, коли немає ні сил, ні апетиту, вона стає буквально незамінною. Додайте сюди ще й те, що на спеці холодна окрошка не так скоро зіпсується.

Рецептура

Отже, що ж являє собою окрошка? Це суміш дрібно нарізаних овочів, що мають нейтральний смако. У неї входять відварна картопля, ріпа, морква, бруква, свіжі огірки. Кидають у окрошку і суміші пряних трав, дрібно нарізані зелену цибулю, хрін, петрушку, кріп, селеру, кервель, естрагон. Прекрасно себе зарекомендували в цій страві варені круто яйця, що додають їй ситності і ніжного присмаку.

Окрошка, крім суто овочевої, буває також м’ясною або рибною. У цих випадках, до овочевої частини окрошки додаються м’ясо або риба в пропорції до овочів один до одного.

А тепер трохи докладніше. М’ясо для окрошки використовується відварне, нежирне і різних сортів. Наприклад, в старовинній російській окрошці любили поєднувати м’ясо поросяти, індички і тетеря, тобто ніжну свинину, домашню птицю і дичину. Вибір декількох сортів м’яса був обумовлений тим, що спочатку в окрошку заради економії, та й просто тому, що не було холодильників, клали шматки, що залишалися від приготування різноманітних страв.

Сьогодні, для приготування окрошки, цілком прийнятно використовувати відварну яловичину з м’ясом птиці. Нерідко в похідних умовах (наприклад, на дачі, на пляжі) або заради швидкості і простоти, в якості заміни м’яса часто використовується варена ковбаса, зазвичай нежирні сорти, наприклад, докторська або молочна. Її ріжуть дрібними кубиками. Відмінний смак матимуть в окрошці копчені сосиски.

Що стосується риби, то з річкових порід для окрошки ідеально підходять лин, судак і осетрові, оскільки їх м’ясо солодке і не дуже кістляве, а з морських — тільки тріска. Рибу спершу недовго відварюють, а потім ріжуть невеликими кубиками.

Загальний принцип приготування будь окрошки полягає в наступному процесі. Потрібно:

1. Приготувати овочеву гущу з нарізаних маленькими кубиками картоплі, буряка, огірків і т.д.;
2. Змішати овочеву гущу з м’ясом або рибою (якщо ви вважаєте це необхідним);
3. Змішати все це з пряною Окрошковою заправкою (про її приготуванні трохи нижче);
4. Дати настоятися не менше півгодини;
5. Змішати страву з пряною зеленню;
6. Залити квасом або іншими варіантами рідкої основи;
7. Додати сметану, а також не забути про подрібнені зварені круто яйця (можна за бажанням взяти тільки один білок).

Крім того, для більш пікантного смаку в окрошку чудово підійдуть дрібно порубані солоні гриби або мочені яблука.

Заправка для м’ясної або рибної окрошки робиться елементарно. Для додання окрошці гостроти, треба попередньо змішати гірчицю і чорний мелений перець з невеликою кількістю квасу. Потім слід залити сумішшю нарізані інгредієнти і дати трохи настоятися. Перемішати.
Що стосується овочевої окрошки, то в неї замість гірчиці можна покласти хрін і дрібно нарубану зелень: кріп, селера, петрушку.

Квас і не тільки

Квас для окрошки повинен бути спеціальним — так званим білим квасом, який є більш кислим, ніж звичайний хлібний для пиття. Окрошкового квасу повинно бути не менше третини від обсягу на овочевий окрошці, не менше половини у м’ясній і сто відсотків в рибній.

Ось простий рецепт домашнього (найкращого, по суті) квасу для окрошки. Житній хліб нарізати маленькими скибочками і підрум’янити в духовці (чим сильніше підрум’яниться, тим темніший вийде квас). Потім залити сухарики крутим окропом і поставити в тепле місце на 4-5 годин. Отримане процідити, додати цукор і дріжджі, накрити щільною тканиною і настояти у теплому місці протягом декількох годин. На 500 г хліба вам знадобиться 50 г дріжджів, 4 л води і 200 г цукру.

Як ми вже згадували, класичний рецепт окрошки мав на увазі використання в якості основи саме квас. Однак, давно вже поширилися інші варіанти приготування окрошки. Для неї використовують молочну сироватку, пиво, розбавлений оцет, кефір, айран, мінеральну воду, м’ясний бульйон, чайний гриб, кислий квас з березового соку, буряковий бульйон, майонез, огірковий розсіл, томатний сік і соки з овочевих сумішей. Ви можете вибирати і експериментувати.

До речі, деякі подібні варіації дуже схожі на рецептури приготування перших страв у інших народів. Так, окрошка на кефірі може вважатися варіантом узбецького холодного супу чалоп, на буряковому відварі, як відомо, готується ботвінья, на йогурті роблять болгарську і албанську таратору. Крім того, існує спеціальний пивний суп з розмоченим в ньому хлібом.

М’ясна окрошка

Вам потрібно:
300 г квасу хлібного;
80 г яловичини;
30 г цибулі зеленого;
60 г огірків;
40 г сметани;
1 яйце;
5 г цукру;
2 г гірчиці готової зелені.

Охолоджене варене м’ясо і очищені від шкірки свіжі огірки нарізати дрібними кубиками або короткою соломкою (1,5-2 см). Зелену цибулю тонко нашаткувати і розтирати з невеликою кількістю солі до тих пір, поки не з’явиться сік. Яйця зварити круто, нарубати або дрібно нашаткувати. Потім в сметану покласти яйця, зелену цибулю, гірчицю, цукор, сіль за смаком, добре перемішати і розвести квасом. Додати інші підготовлені продукти і знову розмішати. При подачі на стіл, посипати кропом.

Якщо ви вирішили приготувати окрошку у великій кількості, то потрібно з’єднати всі підготовлені продукти зі сметаною, додати трохи квасу і зберігати в холодильнику. При подачі на стіл, у кожну тарілку покласти порцію продуктів зі сметаною, долити квасу і посипати кропом.

Окрошка по-абхазьки

Вам потрібно:
Кисле (квашене) молоко 3 — 3,5 склянки;
Вода 1-2 склянки;
Зелена цибуля 50 -75 г;
Зелені огірки — 150 г;
Редис — 50 г;
Часник 1-2 часточки;
Зелень кропу 4-5 гілочок;
Яйця 2 шт;
Сіль і аджика за смаком.

Огірки нарізати кубиками, нашаткувати редис і цибулю, потім покласти в каструлю або глибоку миску, залити кислим молоком, попередньо розведеним холодною кип’яченою водою, приправити товченим часником, сіллю і аджикою за смаком. Яйця відварити круто, нарізати дрібно і покласти в суп. Перед подачею на стіл посипати дрібно нарізаним кропом.

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022