Особливості вуличної їжі в Києві

Подивитись всі дописи у розділі: Новини Києва. Розміщено: 09.06.2014 в 14:07.
Особливості вуличної їжі в Києві
У тренді - бургери, але є питання по санітарії

Ще кілька років тому перекусити на ходу можна було хот-догами і шаурмою. Але останнім часом на вулицях міст з’явилося безліч точок з різноманітною їжею. Формат вуличної їжі став настільки популярним, що навіть з’явився фестиваль вуличної їжі. Перший відбувся менше року тому — у серпні 2013 року в Києві. Захід припав до душі і тим, хто готував «швидку їжу», і її покупцям.

І ось 14-15 червня в Києві пройде вже шостий фестиваль «Вулична їжа». У ньому візьмуть участь 60 гастрономічних проектів. За словами засновника фестивалю Романа Тугашева, основні переваги вуличної їжі в усьому світі в тому, що вона миттєво продається і не залежується. Єдине питання — санітарія. Не у всіх фургонах панує порядок, а кухарі не завжди працюють в рукавичках. В ГУ Держсанепідемслужби в м. Києві повідомили, що такі точки перевіряють як планово, так і по мірі необхідності. При цьому запевнили, що за останній рік спалахів інфекційних захворювань та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням «швидкої їжі», не зафіксовано.

БУРГЕРИ І СЕНДВІЧІ

Furgoneta

Фургони Furgoneta в Києві з’явилися недавно: близько року тому — на вул. Фізкультури і два тижні тому — на вул. Б. Хмельницького. Власники Алла та Олег Куриленко — постійні учасники фестивалів вуличної їжі. Їжа в Furgoneta американська та азіатська. У меню — два види бургерів (яловичий, курячий, але можна замовити і вегетаріанський), страви ВОК (локшина або рис з куркою або овочами), а також суп дня. У кіоску на вул. Фізкультури можна замовити бургер зі своєї булки. Присісти можна на барні стільці та пообідати на прилавку. Кухарі працюють в рукавичках.

Місце ст. м. «Олімпійська», «Театральна»

Час роботи 11:00-20:00, без вихідних

Коронна страва Бургер з яловичиною-гриль (300 г) — 39 грн

Ціни Бургер (280-300 г) — 39 грн, локшина або рис з овочами або куркою (400 г) — 43-47 грн, суп (250 г) — 29 грн

Час очікування 5-8 хв.

Diner

Головна страва — бургер. Фарш для котлет роблять з різних частин яловичини. Заготовки-котлети смажать на оливковій олії. Булочки з сезамом закуповують у латвійської компанії замороженими — до кондиції їх доводять в тостері. Для вегетаріанців пропонують бургер і картопляні зрази, є також з рибою-гриль. Крім того, в Diner готують паніні — італійський сендвіч з білого хліба. У кіоску також можна замовити картоплю фрі і холодні напої. Поруч — один високий столик. Готують їжу кілька кухарів у формі і рукавичках.

Місце ст. м. «Контрактова площа»

Час роботи пн.-пт.: 09:00-20:30; сб.-нд.: 10:00-21:00

Коронна страва Цар-бургер з яловичиною, беконом і сиром (315 г) — 35 грн

Ціни Бургери (в середньому 300 г) — 20-42 грн, паніні (240-260 г) — 31-33 грн, картопля фрі — 6/8/10 грн

Час очікування 5 хв.

Burger Ферма

Burger Ферма розташована у приміщенні колишньої трамвайної диспетчерської поруч з баром та кіосками, тому тут людно. Фарш для котлет готують з яловичини і курятини. Використовують соуси власного приготування, для вегетаріанців роблять бургер з нутовою котлетою. Також в Burger Ферма пропонують курячі крильця, картоплю фрі, напої. Можна зробити попереднє замовлення бургера, щоб не стояти в черзі в годину пік. Столиків поруч немає, але можна присісти на діжки з рослинами, зроблені під лавочки. Кілька кухарів працюють у формі і рукавичках.

Місце вул. Воровського, 2-Б

Час роботи вс.-ср.: 11:00-23:00; чт: 11:00-02:00, пт-сб: 11:00-04:00

Коронна страва Бургер «Ситий фермер» з яловичою котлетою, беконом і яйцем (400 г) — 45 грн

Ціни Бургери (280-300 г) — 25-30 грн, курячі крильця — 18 грн, картопля фрі — 12 грн

Час очікування 5-8 хв.

Burger партія

Цьому, поки єдиному, кіоску на ст. м. «Олімпійська» всього п’ять місяців. Бургери тут готують з яловичими котлетами, смажать їх на рисовому маслі, яке не має запаху. Замість майонезів використовують соуси власного приготування, зокрема, на основі сиру та вершків. Є навіть соус на основі сиру з цвіллю. Додатково до бургерів в кіоску можна замовити картоплю фрі, чай і турецьку каву, приготовану в турці. Присісти можна на барні стільчики і з’їсти свій бургер на прилавку. У фургоні чисто, продавець готує в фартусі і рукавичках.

Місце ст. м. «Олімпійська»

Час роботи 9:00-22:00, без вихідних

Коронна страва Бургер Паті з яловичої котлетою, сиром і помідором (300-350 г) — 24,5 грн

Ціни Бургери (котлета — 100 г) — 18,5-31,5 грн, картопля фрі — 11 грн, кава — 6 грн

Час очікування до 5 хв.

Takeat

У TakEat сендвічі готують з свіжоспечених булок з цільними шматками м’яса, засмаженими на грилі. Соуси — власного приготування. Кухар (готує в рукавичках) говорить, що не використовує майонез і кетчуп. TakEat також пропонує велику різноманітність фрешів (яблучний, морквяний, апельсиновий і ін), а також квас і розливне пиво. Біля кіоску є столик, так що при бажанні можна перекусити на місці. Точка на Контрактовій — не єдина. Ще дві є на Куренівці.

Місце ст. м. «Контрактова площа»

Час роботи 07:00-22:00, без вихідних

Коронна страва Сендвіч «Мокрий Джо» з подвійною порцією базилікового соусу (350 г) — 20 грн

Ціни Сендвічі (350 г) — 17-22 грн, фреші (250 мл) — 11-25 грн

Час очікування 4 хв.

ЕТНІЧНА КУХНЯ

Сир Гриль

Поки єдина вулична точка в своєму роді. У Сир Гриль готують виключно з сиру сулугуні, який запікають на мангалі в лаваші (виходить ковбаска з начинкою). До сиру пропонують різні добавки — овочі, зелень, м’ясо і пр. Безпосередньо на точці працює кухар з Грузії (в рукавичках). До сирної ковбаски можна замовити газовану воду. Поруч з кіоском є ​​столик.

Місце ст. м. «Контрактова площа»

Час роботи пн.-пт.: 09:00-21:00; сб.-нд.: 11:00-20:00

Коронна страва Сир-гриль з куркою (200 г) — 18 грн

Ціни Сир-гриль (100-200 г) — 9-28 грн, в залежності від ваги і начинки

Час очікування 7 хв.

Хачапурі

Грузинську випічку в центрі Києва можна знайти біля станції метро «Театральна» і «Майдан Незалежності». У непривабливих на вигляд кіосках грузинські господині готують у традиційних печах грузинський лаваш, хачапурі з сиром, кубдарі, ачму (листковий пиріг із бринзою). Як готують — не видно, але подають в рукавичках. На точках також продають грузинський лимонад. Недалеко від кіоску на «Театральній» є столики.

Місце ст. м. «Театральна», «Майдан Незалежності»

Час роботи 9:00-22:00, без вихідних

Коронна страва Хачапурі з сиром — 18 грн

Ціни Лаваш — 5 грн, хачапурі з м’ясом (250-300 г) — 20 грн, хачапурі по-аджарськи — 30 грн

Час очікування 0-10 хв.

Римський хліб

Нова (відкрилася два тижні тому) і поки єдина точка італійських бізнесменів. У круглий і плоский італійський хліб загортають начинки: салямі, зелень, сир і т. д. Хліб випікають в Україні. Тут же закуповують всі продукти, крім прошутто (в’ялене м’ясо). У кіоску акуратно, готують в рукавичках, все нарізають при покупцеві. Скоро на точці також з’явиться італійське морозиво.

Місце ст. м. «Олімпійська»

Час роботи пн — пт:. 09:00-21:00; . Сб — нд: вихідний

Коронна страва Римський хліб з прошутто (250 г) — 30 грн

Ціни Римський хліб з начинками (250-300 г) — 14-30 грн

Час очікування 5-10 хв. залежно від начинки.

ВОК Експрес

Ця точка спеціалізується на традиційному азіатському фаст-фуді. Основна страва — пшенична тайська локшина з овочами і яйцем. Інші добавки за бажанням: курка, свинина, яловичина, печінка. Нещодавно в меню також з’явилися паста, салат, бульйон і окрошка. Кухар готує в рукавичках. Можна купити також кава, чай, сік, квас, пиво.

Місце ст. м. «Олімпійська», Оболонська набережна

Час роботи Пн.-пт.: 09:00-21:00; сб.-нд.: 12:00-20:00

Коронна страва Локшина з куркою (350 г) — 28,95 грн

Ціни Локшина (350 г) — від 22,95 грн, мегабокс (600 г) — 38,5-45,95 грн, паста (300 г) — 35-50 грн

Час очікування 3-4 хв.

ШАУРМА

«Біг Бург»

Мережа «Біг Бург» налічує в Києві близько 10 точок. Основна страва — шаурма (у «Біг Бурзі» вона називається на турецький манер — донер, але, щоб покупці не задавали зайвих питань, на кіоску є і слово «шаурма»). Крім м’яса, в лаваш можуть звернути ковбаски, сосиски і рибу. До основних начинок в мережі пропонують додаткові: сир, моркву по-корейськи, гриби і консервовану кукурудзу. Тут також можна спробувати узбецький плов. Є холодні напої та розливне пиво. Сісти ніде. Ми помітили, що кухар готував шаурму без рукавичок.

Місце ст. м. «Площа Льва Толстого», «Контрактова площа» та ін

Час роботи 09:00-21:00, без вихідних

Коронна страва Донер Чікен Рол з куркою (близько 300 г) — 20 грн

Ціни Донер (300-350 г) — 20-23 грн, сосиски та ковбаски-гриль — 9-17 грн, баварські ковбаски — 20 грн, плов (250 г) — 20 грн

Час очікування 2-3 хв.

«Донер Кебаб»

Закусочна нічим примітним, окрім як шрифтами, стилізованими під арабську в’язь, не відрізняється. Але знавці східної культури звернуть увагу на напис «Халяль», яка означає, що м’ясо, що використовується в шаурмічной, халяльне (це заявка на те, що тварина була вирощена без хімії і вбита шляхом перерізання горла, як вимагають закони шаріату). А значить, його можуть їсти мусульмани. У меню — стандартна шаурма-донер з м’яса курки або яловичини, хот-доги, гамбургер. Є вегетаріанський рол. Кухарі працюють без рукавичок, але в основному приладами.

Місце ст. м. «Контрактова площа»

Час роботи 08:00-20:00, без вихідних

Коронна страва Донер-кебаб з яловичиною (300-350 г) — 23 грн

Ціни Донер (200-350 г) — 12-23 грн, хот-дог — від 8 грн, гамбургер — 15 грн, чізбургер — 17 грн

Час очікування 2-3 хв.

«Капоне Гриль»

Мережа налічує близько 10 точок у Києві. Меню стандартне: шаурма і ковбаски. Є, правда, також люля-кебаб і купати (смажена ковбаса). М’ясо для шаурми в Капоне Grill використовується куряче. Крім основної страви, покупець може замовити також напої: чай, каву, газовану воду. У деяких кіосках мережі працюють продавці — вихідці з країн Середньої Азії, які погано володіють російською: що ви замовляєте — зрозуміють, але подробиці про страву дізнатися не вийде. Столиків-стільців біля фургона немає. Продавці без рукавичок.

Місце ст. м. «Льва Толстого», «Олімпійська» та ін

Час роботи 09:00-21:00, без вихідних

Коронна страва Шаурма звичайна з м’ясом і овочами (300-350 г) — 20 грн

Ціни Шаурма — 12-30 грн (залежно від ваги), сосиска — 12 грн, купати — 16 грн, люля-кебаб — 23 грн

Час очікування 2-3 хв.

МЛИНЦІ

«ДелiкатYes!»

Мережа «ДелiкатYes!» Налічує вісім кіосків по всьому місту. Начинок — близько 30 видів: як солоних, так і солодких. Начинку млинчика також можна зібрати на свій смак з різних інгредієнтів. Крім млинців, в кіосках мережі пропонують домашній узвар, каву, чай, соки, мінеральну воду. Варто відзначити досить зручну упаковку для млинчиків — картонний закритий конверт, який зручно і не гаряче брати в руку, і з якого нічого не вивалюється. Продавець працює з продуктами в рукавичках і накладає начинки щипцями.

Місце ст. м. «Льва Толстого», «Майдан Незалежності», «Університет» та ін.

Час роботи пн. — пт.: 09:00-22:00, сб. — нд.: 10:00-21:00.

Коронна страва Блін «Панський» з куркою у вершковому соусі, сиром і грибами (280 г) — 19 грн

Ціни Млинці (в середньому 200 г) — 10-21 грн, узвар (150 мл) — 3 грн

Час очікування Близько 5 хв.

«Смажене Сонце»

Ця мережа від конкурентів відрізняється трохи більш високими цінами. Але зате грається з акціями, пропонуючи знижки на великі розміри млинців (це теж фішка закладу), сезонні новинки. При цьому програє в упаковці (порівняно, наприклад, з «ДелiкатYes!») — Млинці від «Жареного сонця» пакують в тонкий паперовий пакетик. До млинців можна замовити домашній узвар та інші напої. На ст. м. «Олімпійська» млинці можна поїсти за столиками, розташованими поруч з кіоском. З їжею продавець не контактує, робить млинці і накладає начинку інструментами.

Місце ст. м. «Олімпійська», «Контрактова площа», «Театральна» та ін

Час роботи 7:00-23:00, без вихідних

Коронна страва Млинець «Козацький» з картоплею, м’ясом і зеленню (350 г) — 40 грн

Ціни Млинці (200 г) — 10-40 грн, узвар (150 мл) — 5 грн

Час очікування Близько 5 хв.

Екзотика: у Київ повертаються каштани

Влітку в Києві (на Хрещатику і в торгових центрах) знову запрацюють вози-паровозики, в яких продають печені каштани (по 2 грн за штуку). Як повідомив власник торгової марки Ігор Фіняк, раніше в столиці вже працювало п’ять точок, але у зв’язку з неспокійною обстановкою, під час подій на Майдані, вони були закриті. На сьогодні паровозики з печеними каштанами функціонують у Львові, Одесі, Дніпропетровську, Миколаєві та Чернігові. Є вони також у Росії та Польщі.

Чого чекати

«Зараз в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, справжній бум бургерів. Він почався минулого року і триватиме ще два-три роки, — каже засновник фестивалю «Вулична їжа» Роман Тугашев. — Також протягом року-двох у нас стануть популярними мітболи — м’ясні кульки з соусом (такі продають в Європі та США) .. А ще будуть з’являтися різні варіанти бургерів, сендвічів, паніні. Хотілося б, щоб відродився попит на хот-доги. Тільки на якісні, де використовують гарні булки, домашні ковбаски, креативні соуси».

Медики: смажене на грилі м’ясо — не частіше як раз на місяць

«Вулична їжа, навіть якщо в ній використовуються хороші продукти, не є прикладом здорового харчування, — вважає дієтолог клініки «Столиця» Наталія Самойленко. — Усі ці булочки, локшина, рис — це, в будь-якому випадку, надлишок жирів, вуглеводів, які призводять до ожиріння і серцево-судинних проблем. Не корисно для нашого організму також смажене на грилі м’ясо. Його можна їсти не частіше одного разу на місяць. В принципі, будь-яке м’ясо — це продукт, який можна їсти лише один-два рази на тиждень: у тушкованому, печеному або вареному вигляді».

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022