Як приготувати чорничне варення

Подивитись всі дописи у розділі: Варення. Розміщено: 05.07.2014 в 14:10.
Як приготувати чорничне варення
Чорничне варення відзначається своїм неповторним ароматом і смаком. Причому цей аромат виходить, тільки якщо чорницю варити

Середина літа — пора, коли в лісах з’являється чорниця, тому зараз саме час готувати з неї варення на зиму. На зміну черешні і полуниці прийшла наступна — найважливіша і найкорисніша сезонна ягода — чорниця.

У народній медицині чорниця здавна відома як універсальна лікарська рослина. В листі чорниці є органічні кислоти, вітамін С, дубильні речовини, ефірні масла. Саме тому настій з них здатний надавати антисептичну допомогу і здавна успішно застосовується для лікування запальних захворювань.

Ягоди чорниці багаті на пектинові речовини. Вони допомагають швидко виводити з організму токсини, солі важких металів, а також радіонукліди. Особливо корисна чорниця людям, що страждають порушенням обміну речовин. Унікальні цілющі властивості чорниці можуть принести полегшення діабетикам, оскільки чай з листя чагарника надає цукрознижуючу дію і може використовуватися в комплексній терапії цукрового діабету.

Абсолютно праві ті, хто протягом сезону з’їдає по склянці чорниці в день — це дійсно запорука здоров’я протягом року. Чорниця хороша в будь-якому вигляді. Але для лікування і профілактики захворювань немає нічого краще, і корисніше свіжої ягоди. Ну а на зиму ягоди можна зберегти в сушеному або замороженому вигляді.

Для заготівлі чорниць на зиму оберіть найзручніший для себе спосіб:

1. Заморозити — ягоди вимити, просушити, скласти в контейнери і відправити в морозилку.

2. Консервувати — вимити і укласти в банку, трохи придавлюючи, залити прокип’яченою водою з температурою 50-60 градусів, стерилізувати в киплячій воді з розрахунком 10 хвилин на літрову банку, закатати.

3. Сушити — ягоди помити, розкласти в широкій посудині тонким шаром, сушити під навісом.

4. Приготувати домашнє варення.

1-ий рецепт варення з чорниці

Інгредієнти:

1 кг чорниці
1 кг цукру
сік 1/4 лимона

Приготування: Чорницю промити, перебрати і акуратно перемішати з цукром. Поставити в прохолодне місце або в холодильник на добу. Потім перекласти ягоди разом з соком, що виділився у велику каструлю. Додати лимонний сік.

Варити на середньому вогні, поки суміш не закипить. Зменшити вогонь і готувати ще близько 20 хвилин. Під час процесу знімати пінку. Обдати банки і кришки окропом. Залити в них гаряче варення і щільно закрити. Прибрати в темне і прохолодне місце.

Таким же чином можна приготувати чорничний джем, потрібно лише попередньо подрібнити ягоди за допомогою блендера.

2-ий рецепт варення з чорниці

Потрібно взяти:

Чорницю — 1 кг
Цукор — 2 ст (втім, тим, хто любить солодке, кількість цукру можна збільшити і до 3 ст)
Воду — 1 ст
Лимонну кислоту — 2 гр (можна сік половини лимона)
 
Приготування: Ягоди перебрати, видалити рослинне сміття, промити під проточною водою, обсушити. З цукру і води зробити сироп, прокип’ятити, кинути туди чорницю. Варити, постійно помішуючи і знімаючи піну, до готовності, але не менше 30 хвилин.

Ближче до фіналу варіння додати лимонну кислоту або вичавити сік половини лимона (це потрібно зробити для того, щоб варення не зацукровувалося).

Готове чорничне варення розлити по обшпареним окропом банкам, закрутити і поставити догори дном остигати. Зберігати варення рекомендується в прохолодному приміщенні.

3-ий рецепт приготування варення з чорниці

Інгредієнти:

Чорниця — 1 кг;
Цукор — 800 гр.

1. Чорницю перебрати, прибрати всі листочки і черешки. Ретельно промити чорницю в друшляку і залишити, щоб стекла зайва вода.

2. Чорницю пересипати в посуд, в якій будемо варити варення, і засипати її цукром. Відставити чорницю на 4-5 годин, щоб вона дала сік.

3. Коли чорниця дасть сік, поставити її на плиту на середній вогонь. Довести до кипіння і поставити на повільний вогонь на 15 хвилин. При появі пінки — прибрати її.

4. Дати нашому чорничному варенню охолонути і повторити пункт 3 ще 2 рази (довести до кипіння і варити хвилин 15 на повільному вогні).

5. Гаряче варення розкласти в баночки і закрити кришками.

6. Чорничне варення, як і інші види (абрикосове, полуничне, сливове, малинове) можна подавати як окремий десерт до чаю або з булочками або хлібом. А ще його можна використовувати як начинку для булочок, фаршированих млинців або солодких пирогів.

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022