Поради як правильно економити на їжі

Подивитись всі дописи у розділі: Суспільство. Розміщено: 01.08.2014 в 6:25.
Поради як правильно економити на їжі
Як організувати правильне харчування за 800 грн на місяць

Іноді в родині настає важкий час, коли грошей не вистачає і економити доводиться не тільки на розвагах і поїздках, але й на їжі. Пропонуємо поради на чому і як можна заощадити без шкоди для здоров’я.

Якщо в вашої сім’ї кризові часи, то господині доводиться багато готувати. Домашня їжа набагато дешевше напівфабрикатів, бутербродів навіть з самою дешевою ковбасою та іншими замінниками вітамінізованої їжі. Напівфабрикати краще також готувати самостійно. Пельмені, вареники, котлети можна заморожувати на тривалий термін.

Якщо криза передбачається довгою, має сенс купити йогуртницю, пароварку, хлібопічку або блендер. Таке вкладення грошей окупиться тим, що сім’я буде їсти дійсно корисні продукти, які набагато дешевше магазинних розрекламованих, а різні добавки до йогуртів або суп, який за допомогою блендера перетворюється в суп-пюре, дозволить урізноманітнити ваше меню.

Купуючи що-небудь у супермаркеті, користуйтеся списком покупок, складеним вдома, — тоді ви не будете купувати зайве. Виробник продуктів в магазині платить, щоб його товар знаходився на середній полиці, на рівні очей покупця. Аналог, що знаходиться на нижніх полицях буде дешевше, а за смаковими якостями, можливо, ви не помітите різниці.

Складайте меню на тиждень із списком блюд і продуктами, необхідними для їх приготування. Так ви отримаєте декілька переваг одночасно: походи в магазин можна буде скоротити, з одних і тих же продуктів можна буде приготувати кілька страв, які рознести по днях тижня, продукти не будуть псуватися, а надлишки не відправляться у сміття. Якщо залишки їжі все-таки бувають, додавайте до них кілька інгредієнтів і робіть запіканки.

Давно відомо, що фрукти та ягоди не лише смачні, а й надзвичайно корисні. У ягідний сезон ніякі міркування економії не повинні позбавляти родину цих продуктів. Навіть якщо грошей зовсім небагато, виключати ці продукти не можна. Краще замінити екзотичні плоди грушею, морквою.

Не можна економити і на дієтичному або лікувальному харчуванні, рекомендованих лікарем. В таких випадках прийоми їжі прирівнюються до прийомів ліків, а значить витрати на неї настільки ж важливі, як і витрати на засоби, придбані в аптеці.

В економному харчуванні значне місце повинні займати супи, так як перші страви коштують, як правило, дешевше других страв і добре насичують. Борщі, овочеві супи, розсольники ситні, поживні і корисні.

Досвідчені господині вважають, що в плані економії м’ясні супи більш вигідні, так як вони насичують краще за інших, а м’ясо, на якому зроблений бульйон, можна використовувати для других страв. До нього можна подати незвичайний соус і овочі, а також круп’яні і макаронні вироби і запіканки. Також з нього готують начинки для млинчиків, пирогів, картопляних зраз. Це м’ясо додають в різні салати та вінегрети.

Для того, щоб м’ясна або рибна страва на друге була досить ситною і недорогою, до неї потрібно подавати побільше гарніру. Невеликого шматка м’яса або риби може бути недостатньо, але якщо разом з ним подати картопляне пюре, капустяний салат і трохи тушкованої моркви, таке блюдо стане і ситніше, і корисніше, і смачніше.

З м’ясних других страв найвигідніше рубані котлети, биточки, тефтелі, рулети, зрази. При смаженні або тушінні м’ясо сильно зменшується у вазі і в об’ємі. Розділити, наприклад, 500 грамів м’яса на п’ять порцій нелегко, і порції виходять явно недостатніми, тоді як додавання в котлетну масу білого хліба і води збільшує її вагу і об’єм, а також робить можливість з цієї ж кількості м’яса приготувати по дві котлети на кожну з п’яти порцій.

Пам’ятайте про сезонність: фрукти і овочі, куплені в сезон і в вирощені в тій місцевості, в якій ви живете, коштують набагато дешевше імпортних аналогів. Крім того, вони ще й корисніше. На ринку, ближче до вечора, продавці скидають ціну на свою продукцію, таким чином можна також істотно заощадити. Щоправда, стосується це лише торговців, які самі виростили врожай.

Якщо у вас є хороша морозильна камера, користуйтеся нею для того, щоб заморожувати фрукти, овочі і зелень на зиму. Якщо кризові часи в сімейному господарстві імовірно триватимуть довше півроку, приділіть увагу заготовкам на холодну пору року. Припасений про запас річний урожай може послужити відмінну службу в зимову холоднечу, а також додати вітамінів до бідного «економічнго» раціону. До того ж, через відмову від шкідливих консервантів, такі заготовки будуть набагато корисніше, ніж вироблені на консервному заводі в промислових умовах.

М’ясо і рибу не варто в цілях економії купувати по частинах. Цілі тушки коштують дешевше, ніж розділені по частинах. Не забувайте про субпродукти, з яких можна приготувати безліч смачних і дешевих страв, наприклад юшку з голови і плавників риби.

Продукти, які можна зберігати довго, краще купувати оптом. Мішок крупи коштує набагато дешевше, ніж та ж крупа в розфасовці по 1 кг в мальовничій розфасовці. Якщо вам не потрібна така кількість крупи, скооперуйтеся з сусідами або родичами.

Криза — час замислитися над тим, що ви їсте. Раціонально організуйте харчування і відмовтеся від того, що приносить шкоду. Це допоможе зберегти не тільки гроші, але і поліпшити здоров’я. Багато людей говорили, що у важкі часи вони харчувалися набагато здоровіше, так як на шкідливу їжу просто не вистачало коштів.

Інші статті по темі:

Обговорити статтю на форумі



Loading...
©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2015