Як закрити помідори на зиму, щоб отримати смачні мариновані смаколики?

Подивитись всі дописи у розділі: Консервація. Розміщено: 03.08.2014 в 16:20.
Як закрити помідори на зиму, щоб отримати смачні мариновані смаколики?
Як закрити помідори на зиму

Як закрити смачно мариновані помідори на зиму, щоб усім вашим домочадцям вони припали до смаку? А ваші гості просто ахнули від такого ароматного смаку, адже таку консервацію закочують дуже багато господинь. Втім варіантів заготовки томатів чимала кількість. Яких тільки рецептів консервації не існує, і засолка помідорів і всякі різноманітні салати, маринування в томатному соку, з гірчицею, без оцту і без стерилізації, з аспірином, холодним і гарячим способом і т. д. Всього неможливо перерахувати, не вистачить і статті.

Ці смачні консервовані помідори підходять до всього, що ви любите і з апетитом вживаєте щодня. Але вони не тільки смачні й ароматні, а ще й корисні для нашої серцево-судинної системи і оберігають нас від онкологічних захворювань. Це так званий найсильніший антиоксидант. У томатах міститься багато вітамінів, макро і мікроелементів, які наповнюють наш організм всіма потрібними речовинами для його життєдіяльності. Хто вживає регулярно цей чудо-овоч, той не знає, що таке втома, млявість і поганий настрій. Така речовина, як серотонін сприяє нашому відмінному настрою і покращує самопочуття. Не можна обійти стороною і застосування його в косметології. Багато жінок використовують томат, як косметичний засіб по догляду за шкірою обличчя, адже кислота що міститься в ньому сприяє нейтралізації появи зморшок. Я хочу запропонувати вам свій варіант консервації томатів і зберігання їх взимку. Я підготувала для вас дуже докладний опис рецепта. Особливо корисний він буде молодим господарочкам, які тільки починають своє кулінарне життя і вперше планують закрити помідори на зиму та здивувати близьких своїми кулінарними здібностями. Ви цього хочете? Тоді вперед…

З чого приготувати мариновані помідори на зиму?

На 10 літрів:
стиглі томати — 5,5 кг (на 3-х л. банку йде десь близько 2-х кг)
болгарський перчик — до 10 штук (бажано різнокольоровий)
зелень кропу, петрушки, селери — по гілочці на банку (можете додати свої приправи)
листя або корінь хрону — по листочку чи шматочку на банку
часник — по 2 зубки на банку
пекучий перець — по половинці на банку (якщо любите гострі консервовані помідори, кладіть цілий)
цибулю і моркву — за бажанням
перець горошком, запашний перець, гвоздика — по 4 штучки (додавайте що вам подобається)
лавровий листочок — по 2, 3 штуки на банку


Для маринаду:
5 літрів води (потрібно завжди брати з запасом, я використовувала 6 літрів)
Сіль — 1 ст. ложка (всі пропорції на 3-х л. банку)
Цукор-пісок — по 3 ст. ложки
Оцет — по 60 г

Заздалегідь підготуйте тару і кришки, закаточний ключ.

Технологічний процес заготівлі маринованих помідорів на зиму

Головним законом консервування є дотримання пропорцій і застосування тільки свіжих і не зіпсованих продуктів. Обов’язкова стерильність тари і справність закаточного ключа. Перед тим, як класти овочі в банки, їх слід помити і обстежити з усіх боків, щоб не було різного роду дефектів, точок, початкових стадій гниття і тд. Поверхня плодів повинна бути пружною і твердою, гладкою і насиченого стиглого кольору. Якщо попався м’який плід, відкладіть його вбік, такі помідори можна використовувати для приготування аджики або в кетчуп, також можна пропустити через соковижималку для смачного томатного соку. Тару потрібно ретельним чином помити в содовому розчині і простерилізувати: 0, 5 л. — 8 хвилин, 1 л. — 12 хвилин, 1,5 л. — 15 хвилин, 2 л. — до 20 хвилин. Це стандартні закони. Час стерилізації становить для 3-х літрових банок: в режимі кипіння — 20 хвилин, для впевненості можна і більше. Чим менше об’єм тари, тим менше часу йде для її стерилізації. Дотримання цих простих правил позбавить вас від невдач і ви будете забезпечені взимку смачними консервованими помідорами.






В стерилізовані банки, на дно, я поклала чорний перець горошком, гвоздику, запашний перчик, часничок, гілочки зелені, коріння або листя хрону, шматочки солодкого перцю, різаний лук, кільця моркви і лавровий лист. Все має бути очищено і помите. Ви можете класти спеції, які любите, але не перестарайтеся. Зелень кладіть в розумних межах. Якщо використовуєте кілька видів, то кладіть по 1 гілочці всіх. Якщо один вид, то можна покласти на дно одну гілочку, а згодом іншу.

Коли я всі спеції поклала, прийнялася за вимиті томати. Я використовувала невеликі, укладати їх зручно в банки і класти в рот цілком (мій чоловік так любить). Якщо у вас томатні плоди різних розмірів, то тоді зробіть ось так: відберіть в різні миски невеликі і плоди побільше розмірів. Ті, які більше, розкладіть по всіх банках на дно, в першу чергу. А ті, що залишаться, покладіть зверху. Овочі пересипайте зеленню і перекладайте шматочками різаного солодкого перцю.

Підібрала каструлю побільше розмірами, наповнила її водою і довела до кипіння, тільки — ж без солі, цукру та оцту. Це перша заливка, вона проводиться для профілактики і дезінфекції. Води приблизно йде на банку, наповнену овочами, 1, 5 або 1, 7, загалом половина обсягу тари (залежить від щільності наповнення банок). Скільки ви будете закочувати банок, підрахуйте скільки вам знадобиться заливки для них. Коли вода закипить, розлийте її киплячу по банкам, накрийте стерилізованими кришками. Якщо ви берете їх руками, то намагайтеся не доторкатися до їх внутрішньої сторони. Це позбавить вас від вибуху банок, при попаданні в них мікробів і витримайте 25-30 хвилин. Цим часом закип’ятити воду вдруге. Злила першу воду і відразу ж залила другу. Злила другу воду після невеликої витримки вже в каструлю. Додала сіль, цукор і влила оцет до закипання розсолу.

Проварила розсіл хвилин 15, наповнила їм тару з помідорами і закатала. Перевернула вверх дном і укутала чимось теплим до охолодження.

Після того, як банки з томатами охолонуть, переверніть їх і поставте краще в прохолодне місце. Для вашої зручності можна прибрати мариновані помідори на зиму в комору або під ліжко. Припустимо я зберігаю їх під кухонним гарнітуром. Туди поміщаються навіть 3-х літрові банки з улюбленими помідорами.

Інші статті по темі:


Loading...
©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2015