Як прискорити приготування компосту
Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 27.09.2014 в 17:41.Компост — відмінне добриво. Тільки готується він занадто довго — 7-10 місяців. Однак можна прискорити його отримання в 3-5 разів.
Просто додай води
Зазвичай для прискорення перегнивання сировини досить регулярно поливати компостну яму або купу. Але ще швидше його можна отримати (за 4-6 місяців), якщо поспостерігати за тим, чого компосту не вистачає. Якщо ви помітили процес гниття, а це поява неприємного запаху, значить, в рослинній масі занадто багато азоту. Мікроорганізми починають занадто бурхливо рости, поглинають кисень і гинуть. Такий компост готується дуже довго і втрачає свої корисні властивості. Додайте туди соломи, вилами злегка перемішайте субстрат. Солома забере надлишки азоту і полегшить доступ кисню. Якщо компост просто лежить, чи не розкладаючись, швидше за все, спостерігається зворотна «біда» — брак азоту. Пролийте його з лійки розчином сечовини — 2-3 спіч. коробка на 10 л води, і отримаєте цінне добриво в два рази швидше.
Прискорення для ледачих
Чим краще будуть створені умови для життєдіяльності мікробів, тим швидше виходить компост. Найбільший недолік і компостної купи, і ями — перепади вологості. Щоб їх усунути, частіше поливайте і накривайте субстрат шаром землі в 10-15 см. Але це важко виконати, і майже ніхто так не робить. Тому землю цілком здатна замінить плівка. Зробіть в ній отвори для повітря і накрийте компостну купу. Додатковий розігрів лише прискорить процес. Відкривайте компост тільки для поливів теплою водою. При такому підході добриво буде готово вже через 3-4 місяці.
…І для самих ледачих
В даний час існує безліч різноманітних добавок для прискорення компостування. Вони прискорюють процеси в 3-5 разів. Але необов’язково купувати мікроби за гроші. Приготуйте їх самі. Мікроби є скрізь, треба лише тільки їх «найняти». Для цього розведіть склянку цукру в літрі води і додайте трохи дріжджів. В компостній купі зробіть кілька лунок і полийте цим розчином, після чого їх закопайте. Такий розчин прискорює розкладання компосту не гірше дорогих мікробів з магазинів. Подібного ефекту домагаються, поливаючи купи розчином коров’яку або гноївки. Але вони є не у всіх, та й запах при подібних заходах стоїть не самий приємний.
Прості тонкощі необхідні для швидкого дозрівання компосту
Досвідчені садівники завжди дотримуються правил приготування компосту: раз на місяць ворушать його вилами і перелопачують, перекидаючи в компостну яму, викопану поруч, або заповнюючи її на три чверті, потім просто перекидаючи компост в протилежний кут. Компостну купу ворушити доволі просто, але не всім ця процедура подобається, так як псує вигляд ділянки і вимагає більш частих поливів. Компост готують з ретельно подрібнених матеріалів. Садові подрібнювачі, популярні на заході, у нас велика рідкість, але в процесі закладки матеріалу його обов’язково рубають лопатою. Це загальновідомі «тонкощі», але вони значно покращують процес компостування. І продукт виходить кращої якості.