Коли обрізати виноград
Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 28.09.2014 в 6:52.Багато хто запитує, як і коли краще обрізати виноград, як його вкривати на зиму. Ми вже писали як правильно обрізати виноград, але ще перед багатьма садівниками стоїть питання коли проводити цю процедуру. Справа в тому, що способів обрізки кілька, залежно від сортів культури та кліматичних умов. Не всі це знають і багато обрізають виноград просто по інтуїції.
Для чого вона потрібна, обрізка
Якщо виноград не обрізати, він відчуває себе самодостатнім, тому йому немає чого розширювати кількість конкурентів у своєму життєвому просторі. І він перестає плодоносити. Коли ж проводиться обрізка, у лози включається інстинкт самозбереження, і вона починає закладати квіткові бруньки. Якщо обрізка проводиться восени, то вже влітку наступного року виноград закладе квіткові бруньки і можна буде чекати врожаю.
Деякі садівники стверджують, що обрізати виноград потрібно навесні, мовляв, обрізаєш його восени, а він раптом погано перезимує. Але більшість фахівців вважає, що краще обрізати восени. Якщо це робити навесні, то при укладанні і укритті рукавів і лоз на зиму їх потрібно пов’язувати в пучок, а в цьому пучку опиняються разом і визріли лози, і відмерлі після морозів.
В таких невизревшіх і підморожених лозах багато вологи, і коли навесні почне пригрівати сонце і температура всередині укриття підвищиться вище п’яти градусів тепла, у вологому середовищі відразу почне утворюватися цвіль і гниль. В результаті уражаються і здорові, доспілі лози. Як правило, той, хто бачить навесні таку картину, вважає, що виноград вимерзнув. Але насправді він згнив, і пропали труди виноградаря.
Обрізаний навесні виноград спливає соком, що теж, кажуть, погано.
Є таке поняття — «плач винограду». У обрізаних восени лоз місце обрізки встигає підсохнути і сік не тече, а тільки капає. Це і називають сльозами винограду. Обрізані навесні лози не встигають підсохнути, залишаються відкриті рани. У піднятого на шпалеру такого винограду сік стікає по лозам, потрапляє на бруньки, які вимокають і гинуть. Але якщо навіть кущ залишити в горизонтальному положенні, то сік стікає на нижні лози і все одно сприяє їх гниттю.
До речі, обрізка виноградних лоз в умовах півночі проводиться тільки восени, коли облетіло листя після заморозків.
Найважче — отримати повноцінний саджанець першого року. Його деревина не встигає визрівати, тому вимерзає вже восени.
У перший рік після посадки саджанець виростає від півметра до півтора метрів, і у лози можуть визріти тільки чотири-п’ять бруньок, іноді більше, іноді менше. Обрізати виноград потрібно вище верхньої визрілої бруньки на два-три сантиметри.
Я знаю виноградарів, які обрізають лози способом заміщення бруньок. Стверджують, що ягоди виходять більші. До кінця літа помічаєш, що частина лоз має жалюгідний вигляд, вони слабкі. Як чинити з ними?
Восени такі лози з гронами доводиться вирізати повністю, так як все живлення йде на розвиток ягід, і сама лоза залишається дуже слабкою, тонкою. Більш того, при скороченні подачі поживних речовин на рукав, що видно по слабким паросткам, і з цим рукавом треба попрацювати.
Його потрібно обрізати у сильної лози, що росте з нього. До речі, в сире і холодне літо лози взагалі можуть повністю не визріти, і тоді під час осінніх заморозків вони обламуються, як бурульки. Ось в таких випадках і потрібна довга формовка куща. При такій обрізці урожай наступного року ми отримаємо за рахунок сплячих бруньок на рукавах.