Які овочі вибрати для зимової вигонки

Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 04.10.2014 в 10:17.
Які овочі вибрати для зимової вигонки

Важко після літа відмовитися від зелені. Але це й не потрібно, якщо заготовити овочі, придатні для зимової вигонки.

Заготовити можна матеріал багатьох культур: багаторічної цибулі (батуна, шніт), ревеню, щавлю, спаржі, коренеплодів (петрушки, селери, салатного цикорію).

Цибуля сімейна

Безглуздо на вигонку відбирати підмерзлу, підгнившу і пророслу цибулю. Толку від цього буде мало. Як і від звичайного ріпчастої цибулі, що раніше в школах взимку садили на підвіконнях в склянках з водою. Вихід зелені від звичайних сортів ріпчастої цибулі всього 40%. А ось у так званої «сімейної» — 100%, а у весняні місяці — 120%!

Відбирати на вигонку потрібно цибулини одного розміру. Різнокаліберні проростають недружно. Для пробудження їх перед вигонкою добу-дві прогрівають при температурі 30-35 ° С (біля батареї) і потім, обрізавши по плечики, висаджують.

У цибулі є особливості — відразу виставляти ящик з цибулинами на сонячне підвіконня не варто. Його потрібно прибрати в темне місце з температурою 10-12 ° С, щоб спочатку розвинулася коренева система. І лише потім виставити на сонячне місце.

Якщо цибулю поливати теплою водою 30 ° С і вище, зелень можна буде прибирати через пару тижнів, але вона буде ріденька і бліденька. При поливі холодною водою перо зрізають через місяць, але воно виявиться міцним, темно-зеленим.

Багаторічна цибуля

Багаторічну цибулю, наприклад шніт-цибулю, на цибулини розділяти не можна. Їх висаджують після викопування в ящики по 30 цибулинок. До речі, відразу виставляти ящик на підвіконня після викопування теж не варто. Вірніше, можна — якщо не хочете найближчим часом збирати з них зелень. Рослини довго не рушають у ріст, а якщо і відростають, то зелень виходить слабкою.

Щоб урожай виявився більшим, після викопування потримайте деякий час рослини з грудкою землі в ящиках на грядці до першого приморозку. Потім помістіть кореневища в підвал або на лоджію, а вже в жовтні-листопаді занесіть їх в тепле приміщення для вигонки. Період спокою цибулин — 1,5-2 місяці. Після цього рослини активно підуть у ріст і дадуть пишну зелень. Якщо, звичайно, перед цим зрізати старе листя.

Шніт-цибуля може відростати кожні два тижні після зрізки. А ось батун і слизун — ні. Їх прибирають, коли вони доростають до 20-25 см, відразу разом з головками.

Ревінь простіше

Найпростіше вигнати взимку ревінь. Йому навіть світло не потрібне, вірніше протипоказане. Кореневища ревеню для вигонки копають восени і залишають прямо на грядці, прикривши опалим листям або бадиллям. На початку грудня період його спокою закінчується, і можна заносити в підвал або льох, посадивши у вологий грунт (в ящику).

Ось тільки вологість іноді буває в погребі недостатньою, в цьому випадку над ящиком роблять каркас і накривають чорним лутрасилом. Оптимальна температура для вигонки ревеню 6-8 ° С. Вологість 90%. Якщо буде сухіше, черешки вийдуть не такими якісними.

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022