Зелень: що можна виростити на підвіконні

Подивитись всі дописи у розділі: Поради городникам і садівникам. Розміщено: 11.01.2015 в 10:18.
Зелень: що можна виростити на підвіконні
Зелень: вирощування в домашніх умовах

Як би ми не намагалися, запастися вітамінами на весь рік організм не може. Коли за вікном сніг і холод, так хочеться свіжої зелені! Звичайно, зараз її можна купити і в магазинах, але набагато приємніше з’їсти взимку бутерброд, посипаний «живими» вітамінами свого врожаю.
Що можна виростити взимку на підвіконні

З підсвічуванням

Можна виростити не тільки зелень, а й урожай огірків, помідорів. Або зайнятися вигонкою зелені з цибулин (цибуля, часник) і коренеплодів (селера, петрушка, столовий буряк). Для цього необхідно досвічувати їх 6-8 годин на день до загальної тривалості світлового дня не менше 14 годин. Це під силу ентузіастам, готовим витратити не тільки час, але й гроші. Як джерело додаткового світла краще використовувати люмінесцентні лампи білого або денного світла з розрахунку 200-300 Вт / кв. м. Лампи розміщують на висоті 10-50 см над рослинами. Досвічують їх з жовтня по лютий, пізніше вже досить природного світла.

Зелень на підвіконні без досвічування

Можна виростити крес-салат, бораго (огіркову траву), листову (салатну) гірчицю. Вибирати необхідно самі скоростиглі сорти. Наприклад, крес-салат сорти Данський готовий до збору врожаю вже після 10-14 днів після посіву, Весняний — через 20-25 днів, а врожаю від сорту Забава доведеться чекати 25-30 днів. Щоб мати зелень крес-салату постійно, посіви варто повторювати кожні 10-12 днів. Чим хороша ця культура? Її можна вирощувати не тільки на земляних субстратах, але і в гідрогелі і навіть на ваті або марлі. Так само можна вирощувати і салатну гірчицю. Можна змішати насіння листової гірчиці, крес-салату і Кабун (листовий ріпи) і вже через 10 днів отримати не тільки смачні й корисні, але ще і дуже гарні листи, які використовуються при приготуванні салатів і бутербродів.

Читайте також: Посівний календар на 2015 рік

Зелень на підвіконні з досвічуванням так і без нього

Деякі види зелені і листових овочів можна вирощувати двома способами. Перший — підсівати насіння кожні два тижні, не чекати, коли зелень досягне великих розмірів, і зрізати сходи ножицями при висоті 5-7 см. У цьому випадку можна обійтися без досвітки. Якщо є можливість забезпечити сходам додаткове світло, можна дорощувати рослини до нормальних розмірів, збираючи поступово нижні дорослі листя або використовуючи рослини цілком. Таким чином взимку можна виростити буряк (тільки на листя), петрушку, базилік, руколу, периллу, кервель, листові салати. З насіння салатів слід вибирати селекційні новинки, так звані дрібнолисті сорти, або бебі-салати. У них компактна форма розетки, і вони придатні для збору продукції невеликих розмірів. Суміші насіння сортів цього типу зустрічаються у продажу в пакетах з позначкою бебі-салат. Маловідома культура — валеріанелла, або польовий салат (рапунцель), — так само придатна для вирощування на ваті або серветці без досвічування або з досвічуванням в горщиках. Її зелень має солодкуватий смак і горіховий аромат і придатна для використання не тільки в свіжому вигляді, але і при приготуванні м’ясних страв. За умови досвічування зелень петрушки, кервеля, валеріанелли і селери після посіву можна буде збирати приблизно через 6-7 тижнів, салат, базилік і кінзу — через 4-5 тижнів, руколу, портулак і гірчицю — через 2-3 тижні.

Зелень на підвіконні — як вирощувати

У першу чергу потрібно вибрати ємності. Це можуть бути горщики, миски, балконні ящики. Головне — у них повинні бути зливні отвори, щоб не застоювалася вода. На дно поміщають дренаж (наприклад, керамзит), потім шар поживного субстрату товщиною не більше 15 см (для деяких культур буває достатньо і 5 см, наприклад, для крес-салату).

Важливий момент — субстрат. Його можна заготовити заздалегідь, склавши з різних компонентів (перегній, торф, пісок, компост), а можна скористатися вже готовим — з магазину, злегка покращивши його склад. В основі більшості покупних ґрунтів суміш верхового та низинного торфів. Для поліпшення їх фізичних і хімічних властивостей можна додати агроперліт і біогумус в співвідношенні 4: 1: 1. Також варто запастися поліетиленовою плівкою або пластмасовим ковпаком, щоб перший час накривати посіви для збільшення вологості повітря (після появи сходів укриття знімають). Для більшості рослин достатня температура повітря 16-18 ° С, при більш високих температурах необхідно стежити за вологістю субстрату і повітря, своєчасно обприскуючи сходи.

Читайте також: Кріп на підвіконні

Багато фахівців радять проводити періодичні підгодівлі, використовуючи рідкі комплексні добрива. Враховуючи короткий термін вирощування і здатність листових овочів швидко накопичувати поживні речовини, напевно, варто утриматися від використання мінеральних добрив, та й з органічними треба бути обережніше (нітрати накопичуються як від одних, так і від інших). Краще отримати менший урожай, ніж отруїтися. Якщо в субстрат доданий який-небудь органічний компонент (компост, перегній, біогумус), цього цілком достатньо для короткочасної культури овочів.

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022