Борщ — національна кухня! Рецепт українського борщу, перевірений часом

Подивитись всі дописи у розділі: Перші страви. Розміщено: 22.09.2015 в 12:10.
Борщ — національна кухня! Рецепт українського борщу, перевірений часом

Борщ — це не просто блюдо національної кухні, це притча. Ні в кого язик не повернеться назвати борщ червоним супом, особливий смак і запах кулінарного цього дива полонить і відразу викликає повагу до господині, яка вміє варити дійсно смачний український борщ.

Відомо багато рецептів, і кожен з них гарний — з грибами, рибою, квасолею, зеленню, з оселедцем, свіжими помідорами і кролятиною… Ми пропонуємо приготувати класичний борщ з м’ясом, але є декілька тонкощів, які допоможуть зробити ваш борщ більш наваристим і ароматним. Складно описати почуття, що виникає після куштування цієї страви, — борщ неначе зігріває тебе зсередини, сьорбати його ложкою можна довго і задумливо, насолоджуючись кожним ковтком, особливо після охолоджених 50 грам домашньої самогонки, з часником або цибулькою.

Борщ український класичний

Інгредієнти:

м’ясо — 300 г;
картопля — 2 середніх бульби;
буряк — 1 шт.;
капуста — 150-200 г;
морква — 1 шт.;
часник — 2 зубчики;
цибуля ріпчаста — 1 шт.;
томатна паста — 3 ст. л.;
лавровий лист — 3 шт.;
кріп, петрушка;
рослинна олія;
чорний перець;
сіль.

Приготування:

1. Налийте в каструлю 2-3 л води. Додай м’ясо в холодну воду, доведіть до кипіння бульйон. Злийте перший бульйон, залийте м’ясо новою водою. Ця хитрість допоможе позбутися пінки, а також неприємного присмаку, який можуть подарувати борщу деякі види м’яса. Киньте в каструлю лавровий лист, чорний перець, дрібно нарізаний зубчик часнику. Особливий запах і аромат буде мати борщ, якщо додати в бульйон цілий корінь селери, але після приготування його потрібно вийняти. Менше ніж за годину м’ясо звариться, і бульйон для борщу буде готовий.

2. Вийміть м’ясо з бульйону, наріжте кубиками і додайте в каструлю разом з нарізаними кубиками картоплі і натертої капусти. Борщ буде смачнішим, якщо додати в нього трохи квашеної капусти. Також можна кинути в борщ ще й цілу картоплю. В кінці, коли все звариться, цю картоплину потрібно перетерти через сито і цим пюре заправити борщ. Смак стане ніжніше і м’якше!

3. Натріть моркву і буряк на дрібній тертці, наріжте цибулю тонкими півкільцями. Половину свіжої моркви та цибулі також киньте в бульйон. Залишок моркви з цибулею і буряк протушіть на сковороді з рослинним маслом, сіллю і чорним перцем. Ідеальний варіант — тушити всі овочі окремо. Додавши до буряка трохи оцту, ви отримаєте більш насичений колір страви і приємну кислинку. Неординарним, але дуже смачним буде борщ, якщо додати до буряка трохи чорносливу — 5 штук буде достатньо для п’янкого аромату.

4. Додай в майже готовий борщ добре тушковані овочі. Слідом — томатну пасту (можна замінити підсмаженими на олії з сіллю помідорами без шкірки). За смаком посолити і поперчити борщ, можна додати дрібку цукру і пару крапель лимонного соку для підсилення смаку. Через 10 хвилин додайте дрібно посічену зелень і видавіть зубчик часнику. Подавайте борщ, давши йому трішечки настоятися — 10-15 хвилин.

Заправивши борщ товченим в ступці салом з часником, кропом, петрушкою і запашним перцем, ви зробите його непередавано смачним. Подавати борщ краще зі сметаною, свіжою зеленню і гарним настроєм. Смачного!

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022