Рецепт виноградного вина з Ізабелли в домашніх умовах
Подивитись всі дописи у розділі: Напої. Розміщено: 25.10.2015 в 7:49.Ми вже писали неодноразово про процес виготовлення домашнього вина, але багато запитань приходить на адресу редакції стосовно багатьох аспектів приготування вина. Тому публікуємо ще один рецепт приготування вина з сорту винограду Ізабелла в домашніх умовах, який прислав один з наших постійних дописувачів.
Так як у мене немає преса, то я просто тисну виноград разом з кетягами цілим в тазу. При цьому гілочки (є така думка) знижують кислотність, яка в нашій смузі завжди вище норми. А цукру завжди нижче норми, яка повинна бути більше 20 %. У нас буває 15%, тому цукор доведеться додавати приблизно один кілограм на 10 літрів вина, але це потім. Бродити вино повинно в скляній або пластмасовій посуді. Затвор не потрібен, достатньо рукавички, поки вино бродить там завжди підвищений тиск вуглекислоти.
Для вина важливо щоб воно почало швидко й інтенсивно бродити, тоді в ньому не розвинуться сторонні бактерії і цвіль. Тому виноград треба спочатку прогріти до кімнатної температури і заздалегідь (за тиждень) приготувати закваску з того ж винограду в трилітровій банці. Після того, як виноград почавлений, додаю закваску. Ця закваска дасть можливість швидко почати бродіння. Перші дні шапку яка утворюється на поверхні перемішую два рази на день.
Через тиждень все віджимаю і залишаю один сік. У нього додаю розчинений у кип’яченій воді цукор. Перші два місяці бажано зливати вино один раз на тиждень, потім можна рідше — раз на місяць, потім раз на два місяці і т.д. Це позбавить вино від присмаку загиблих дріжджових бактерій.
Коли інтенсивність бродіння різко впаде, треба спробувати вино. Якщо вийшло сухе, тобто кисле (весь цукор перетворився на спирт), то треба додавати цукор. І так до тих пір, поки смак не буде для вас приємним. Взимку корисно тримати вино при температурі 5-9 градусів. При цій температурі випадає винна кислота, а мікроорганізми не гинуть. А вино зберігає свої властивості і стає краще на смак.
Вино бажано зливати три роки, потім можна розливати на зберігання (якщо щось залишиться). Щоб вино не втратило колір його треба тримати в темряві.