Як зробити настоянку з червоної горобини
Подивитись всі дописи у розділі: Напої. Розміщено: 08.08.2016 в 9:14.Червона горобина повсюдно поширена на території України. Більшість сортів даної рослини має гіркі плоди, які втрачають частково свою гірчинку тільки після морозів. Після цього проводять збір і заготівлю ягід: варять варення, сушать, готують желе, роблять настоянку. Про останній спосіб заготовки і піде мова нижче. Варто зазначити, що для приготування настоянки підходять, як ягоди після заморозків, так і просто зрілі плоди з гірчинкою. Але потрібно враховувати, що в останньому випадку настоянка вийде більш гіркою. Нижче подається два рецепта приготування горобинової настойки: на горілці і на коньяку.
Настоянка на горілці з червоної горобини
Настоянка на горілці дозволяє максимально зберегти первинний смак і аромат горобини.
Для приготування напою будуть потрібні наступні інгредієнти:
горілка — 500 мл (можна використовувати розведений до 40-45 ° питний спирт);
горобина — 500 грамів.
Спосіб приготування горобинової настоянки на горілці:
Горобину потрібно ретельно промити, видалити гілочки, зайве сміття і ягоди, які зазнали псування (гниття, істотне ушкодження). Промивати зручно, висипавши ягоди в друшляк. Плоди викладають на рівну горизонтальну поверхню і залишають на пару годин для того, щоб висохла зайва волога.
Кожну ягоду проколюють в трьох місцях зубочисткою. Плоди поміщають в скляну ємність. Спочатку зручніше використовувати посуд з широким горлом.
Заливають горілкою і прибирають в затінене місце. Протягом 12 днів настойку інтенсивно трусять два-три рази на день. Після закінчення 12 днів настоянку проціджують і переливають в скляну ємність з вузьким горлечком, а потім ретельно закупорюють кришкою.
Горобинова настоянка на коньяку
Горобинова настоянка на коньяку дозволяє поєднувати смакові та ароматичні якості горобини з присмаком і ароматом дуба, яким славиться коньяк.
Для приготування настоянки потрібні наступні інгредієнти:
коньяк — 500 мл;
горобина — 500 грамів.
Спосіб приготування горобинової настоянки на коньяку:
Горобину гарненько очищають від різного сміття і промивають. Потім дають ягодам трохи обсохнути, протикають ягоди в декількох місцях з використанням дерев’яної палички (наприклад, зубочистки) і поміщають їх в скляну ємність літрового обсягу.
Ягоди заливають коньяком, щільно закривають кришкою, багаторазово ретельно перетрушують і прибирають в недоступне прямим сонячним променям місце. Кожен день протягом двох тижнів необхідно струшувати банку.
Після двох тижнів настоянку проціджують, переливають в пляшку і відправляють на зберігання, або подають до столу.
Вибирайте зручний для вас рецепт і готуйте настоянку!