Як засолити оселедець в домашніх умовах
Подивитись всі дописи у розділі: Риба. Розміщено: 20.10.2014 в 16:38.Оселедець — риба дуже смачна, а купити її можна практично в будь-якому продуктовому магазині чи на ринку, і до того ж коштує вона небагато. Тому ця рибка вважається в нашій країні однією з найбільш затребуваних — з нею готують салати, закуски і просто їдять її в засоленому і маринованому вигляді. Як готувати оселедець для різних випадків самостійно? Просто!
Батьківщина соління оселедця — голландська Фландрія. У далекому 14 столітті рибалка Віллем винайшов спосіб засолити цю рибу, завдяки чому вже в 15 столітті голландський оселедець став користуватися популярністю у світі. До 16 століття оселедець у величезних кількостях став поставлятися з Голландії на всю Русь, і вже в 17 столітті ця рибка стала одною з основних страв української кухні.
Сьогодні купити солоного оселедця можна скрізь, але багато господинь вважають за краще солити рибку своїми руками в домашніх умовах, аргументуючи це тим, що виходить якісніше і смачніше. Тим більше що енциклопедичних пізнань процедура не вимагає і багато часу не займає.
Способів соління та маринування оселедця існує чимало. Ми приведемо перевірені та найбільш смачні рецепти засолювання оселедців.
Простий рецепт засолювання оселедців
Для засолювання оселедця нам знадобиться: 5 великих оселедців, 1 склянка солі, 1 ст. ложка цукру, 1,5 літра води, 4 лаврові листки, коріандр, запашний перець.
Оселедець потрібно розморозити при кімнатній температурі, промити її не потрошити. Воду виливаємо в каструлю додаємо спеції, цукор і сіль. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після закипання вогонь вимикаємо і залишаємо розсіл остуджуватися до кімнатної температури.
Після охолодження розсолу оселедець укладаємо в 3-х літрову банку і заливаємо розсолом. Закриваємо кришкою і залишаємо солитися при кімнатній температурі дві доби. Через 48 годин оселедець повністю засолений. Для любителів малосольного оселедця, можна їсти вже через добу соління.
Засолка оселедця в домашніх умовах – ще один цікавий рецепт
Для засолювання оселедця по другому рецепту нам необхідно: 1 літр води, 1/2 столової ложки цукру, 2 столових ложки солі, 5 горошин чорного перцю, 5 гвоздик, 3 лаврових листа. І відповідно сам оселедець.
Оселедець потрошимо, промиваємо і ріжемо на шматочки розміром 10 см, для рівномірного соління. Укладаємо отримані шматочки в скляну або емальовану тару. Після цього робимо розсіл, яким і заллємо оселедець. Для цього виливаємо 1 літр води в каструлю і висипаємо в неї всі компоненти, перець, гвоздику, сіль і цукор. Ставимо на вогонь і кип’ятимо 20 хвилин. Охолоджуємо розсіл і заливаємо ним оселедець. Закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник. Засолений таким способом оселедець можна зберігати в холодильнику до півтора місяця.
Засолка оселедця по корейськи (для тих, хто любить гостріше)
Для засолювання оселедця по корейськи використовується філе. Кістки і шкірку потрібно видалити. Отримане філе ріжемо шматочками завдовжки 4 — 5 см. Маринад будемо готувати з соняшникової олії, його нам знадобитися 100 гр. В соняшниковій олії потрібно обжарити дрібно нарізаний лук, вистачить однієї середньої цибулини. Потім цибулю прибрати з масла і додати в неї 1 столову ложку з гіркою солі, 1 столову ложку цукру, 1 чайну ложку аджики, 1 чайну ложку чорного меленого перцю, 1 чайну ложку приправи для корейського салату, 100 гр. 9% оцту. Всі змішуємо і заливаємо отриманим маринадом філе оселедця. Прибираємо ємність для засолювання в холодильник на добу. А потім їмо.
Маринований оселедець в олії
Для приготування потрібна 1 крупний оселедець або 2 середніх. 1/2 склянки рафінованої олії, очищена половинка цибулини, 3 бутона гвоздики або кілька горошин запашного перцю, 2 лаврових листки, 1 чайна ложка солі.
Оселедець потрошимо миємо й зрізаємо філе. Філе ріжемо на шматочки шириною приблизно по 1 см. Складаємо в скляну 0,5 л. баночку. Можна використовувати будь-який герметичний посуд з кришкою. Але з тією умовою щоб шматочки оселедця були повністю покриті маслом.
Переходимо до приготування маринаду. В рослинне масло додаємо цибулю, лавровий лист, запашний перець і сіль. Розігріваємо олію на вогні до появи синього димку. Вимикаємо і даємо охолонути маринаду до кімнатної температури. Потім заливаємо оселедець маринадом і залишаємо на три доби в холодильнику. Після цього оселедець можна їсти.
Маринований оселедець в майонезі
Для приготування маринованого оселедця під майонезом нам знадобитися морожений оселедець, 200 гр. майонезу, 1 чайну ложку цукру, 1 чайну ложку солі і 1 чайну ложку чорного меленого перцю. В майонез додаємо, сіль, цукор, перець. Перемішуємо. Оселедець розморожуємо, потрошимо, промиваємо, видаляємо хребет. Отримане філе оселедця нарізаємо шматочками укладаємо в баночку. Заливаємо маринадом з майонезу, накриваємо кришкою. Дати постояти в холодильнику дві доби. Після чого розкласти на тарілочку і подати до столу.
Засолка оселедці в оцтової заливці
Щоб засолити оселедець таким способом нам потрібні: 1 кілограм свіжомороженого оселедця, 1 чайна ложка оцтової есенції, 1 стакан рослинного масла, 1 склянка холодної кип’яченої води, часник, цибуля, сіль.
Оселедець потрошимо, промиваємо, відрізаємо голову і плавники. Нарізаємо шматочками. Лук ріжемо півкільцями, часник ріжемо дрібно. Укладаємо шарами в емальований посуд шар часнику і цибулі, потім шар риби, знову часник і цибулю і т.д. Кожен шар потрібно трохи солити. Верхній шар повинен бути з часнику і цибулі. Тепер в холодну кип’ячену воду додаємо оцет. Заливаємо отриманим маринадом оселедець. Залишаємо маринуватися на 1 годину. Після цього заливаємо рослинним маслом і перемішуємо. Намагаючись не пошкодити рибу. Накриваємо кришкою і відправляємо в холодильник на добу. Після цього оселедець можна їсти.
Суха засолка оселедця в пакеті
Ще один дуже цікавий варіант засолювання оселедця сухим способом. Візьміть два оселедця середніх розмірів. Суху суміш для засолу робимо з солі, цукру і приправи для соління риби (є така продається в пакетику, в продуктових магазинах). Змішуємо в чашці 2 столові ложки солі, 1 столову ложку цукру, 1 столову ложку приправи. Заздалегідь приготуйте два міцних целофанових пакетика і відразу над пакетом починаємо обсипати оселедець сумішшю, про зябра не забуваємо в них теж потрібно засипати. Після цього рибу укладаємо в пакети, один в інший, для міцності. Зав’язуємо і прибираємо в холодильник на дві доби. Бажано через 24 години пакет перевернути. Так щоб риба полежала обома сторонами в розсолі. Після цього оселедець буде готовий, навіть якщо риба залишиться в розсолі на більш тривалий час вона не буде пересолена.
Оселедчик на закуску
Маринад для оселедця робимо з: 250 мл. кип’яченої холодної води, 2,5 ч.л. солі, 2 ч.л. цукру, 1 ч.л. 70% оцту, 4 ч.л. томатної пасти, 6 ст.л. рослинного масла, 4 ч.л. приправи для моркви по корейськи (обов’язково гострої).
Всі інгредієнти змішуємо, такої кількості маринаду вистачить на 3 великих оселедця. Оселедець потрошимо, вирізаємо філе і нарізаємо його на шматочки. Укладаємо шматочки оселедця в миску і заливаємо маринадом. Накриваємо миску і залишаємо на 2 — 3 години. Після цього оселедець можна їсти. Такий маринований оселедець дуже хороший в якості закуски.