Як приготувати миколайчики на День святого Миколая

Подивитись всі дописи у розділі: Випічка. Розміщено: 14.12.2014 в 20:55.
Як приготувати миколайчики на День святого Миколая
Миколайчики порадують дітлахів на свято Миколая

Скоро прийде до нас дуже світле свято — День святого Миколая. У дні мого дитинства його не святкували, але традиції повертаються, і мені це подобається.

Я люблю це свято. Воно пахне Дивом, добром, милосердям. З захопленням і нетерпінням чекають приходу Миколи дітлахи: вранці, засунувши руку під подушку, вони знаходять невеликі подаруночки, що приніс вночі добрий і милосердний Микола Угодник.

В цей День прийнято також випікати медові пряники або печиво — миколайчики (у нас, в Україні, їх називають «Миколайчик»). Тому приготуйте для своїх дітей і рідних солодощі для святкового настрою.

Сьогодні я докладно розкажу, як це зробити.

Випікаємо миколайчики

Не стала я експериментувати з медовим тістом, а взяла свій старий перевірений рецепт, який багато років використовую для випікання медовика.

Продуктів йде небагато, а смакота… язик проковтнеш.

Готуємо медове тісто для миколайчиків:

— Півпачки маргарину для випічки поливаємо двома ложками меду;
— Ставимо на маленький вогник, щоб це багатство розплавилося, розчинилося;
— Поки мед з маргарином перетворюються на текучу рідину, змішуємо склянку цукру (можна трохи менше) з двома яйцями;
— Третє яйце піде на білковий крем для прикраси, щоб жовток не пропадав, я його додала в суміш. Від збільшення яєчної «дози» нічого не зіпсувалося;
— Збиваємо цукор з яйцями до гарної густої піни;
— У гарячу маргарин-медову субстанцію додаємо пів чайної ложки соди. Прямо на плиті. Інгредієнти вступають в бурхливу реакцію і починають пінитися. Так і треба, все чудово;
— Змішуємо обидві частини воєдино, як тільки пінна маса трохи охолоне (інакше яйця можуть зваритися. Але цього не трапиться, якщо ми будемо вливати суміш тонкою цівкою і відразу ж помішувати);
— Додаємо борошна. Щоб вийшло м’яке, але пластичне тісто йде приблизно дві склянки. Якщо чесно, я роблю цей момент «на око»: вимішую тісто і «відчуваю» руками, коли вже вистачить. Зазвичай йде приблизно 2,5 склянки;
— І місимо. Ніжно, з любов’ю, руками;
— Дістаємо формочки для печива: Я взяла стандартні, але щоб дійсно вийшли справжні миколайчики, вирізала Миколая, ялинку і янголят. Шаблони малювала сама на картонці.
— Розкачуємо тісто. Пласт повинен вийти і не тонким, і не товстим: тонкі печива виходять сухуватими, а товсті можуть не пропектися. Хоча медове тісто як раз цим не страждає.
— Вирізаємо різні фігурки;
— Розкладаємо печиво на лист і ставимо в розігріту духовку. Температура плити повинна бути близько 200 градусів. Вогонь невеликий: медові печива готуються швидко. Їх готовність можна визначити по чудесному запаху, що буде по всій квартирі, і по рум’яності.

Можна на цьому завершити процес, але ж у нас свято. Причому День, який несе чудеса. Тому не будемо лінуватися і прикрасимо печиво святково.

Білок, що залишився збиваємо в міцну піну міксером. Я додаю трохи солі — і тоді піна виходить відмінна, «міцна». Потім додаємо цукрову пудру. У мене пішло небагато, близько третини склянки Вийшла така пухнаста біла хмарка.

А далі настає період творчості: білкову масу тонким пензликом наносимо на готові печива.

Зустрічайте День святого Миколая радісно, готуйте смачне печиво для частування дітей і дорослих. Тим більше, що тепер ви точно знаєте, як приготувати миколайчики.

Приємного смаку та гарного настрою!

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022