До новорічного столу: пироги-баранці, булочки-овечки

Подивитись всі дописи у розділі: Випічка. Розміщено: 08.01.2015 в 19:30.
До новорічного столу: пироги-баранці, булочки-овечки
Пироги-баранці будуть доречними на святковому столі на Новий рік

Передноворічна лихоманка досягає свого піку на кухні! Саме там відбувається найголовніше — підготовка святкового столу. Все має бути смачно, оригінально і святково. Будь-яка господиня прагне здивувати своїх гостей якимось особливим блюдом, незвичайною сервіровкою столу або оригінальною подачею страви. Святкування Нового року — наймасштабніша подія для всіх господинь одночасно. Це не день народження або чергове календарне свято — це Новий рік! І святкують його всі. Причому, навіть якщо основне торжество намічається в кафе чи ресторані, домашнього застілля уникнути вдається вкрай рідко. Та й нежданих гостей в Новорічні свята варто чекати.

На порозі рік Овечки або Баранчика і основне питання в тому, що поставити на стіл, щоб задобрити новий символ року. Але ми підемо іншим шляхом — чим здивувати гостей? Можна будь — які салати оформити у вигляді мордочки Баранчика — мультперсонажу з «Смішариків». Можна за допомогою збитих вершків або крему перетворити на кучеряву овечку уже готовий торт. Але це на крайній випадок, якщо вас застали зненацька або просто зовсім немає часу на створення шедевра.

Припустимо, що час у нас є і займемося тим, чим завжди славився український святковий стіл — пирогами! Відмовки, що ви «не дружите з тістом» не допоможуть — здобне дріжджове тісто можна купити готове. А вже як робити кульки вчать ще в дитячому садку на заняттях ліплення з пластиліну. Можна зробити кілька маленьких баранчиків, велику овечку, або навіть ціле стадо овечок!

Новорічний Баранчик (на одного баранчика) потрібно:
300 г борошна
1 ст.л. вершкового масла
1 ст.л. рослинного масла
½ пакетика дріжджів
1 яйце
щіпка солі
2, 5 ст.л. цукру
молоко — 100 мл
кунжут або кокосова стружка або упаковка здобного дріжджового тіста

Готуємо!
Якщо у вас є хлібопічка, то потрібно просто помістити в її чашу всі інгредієнти і замісити тісто в режимі «піца». Тісто має бути еластичним. При ручному замісі в теплому молоці розвести дріжджі, додати цукор, трохи збите яйце, додати борошно, змішане з сіллю, вершкове і рослинне масло і замісити некруте, але еластичне тісто. Борошно при необхідності можна додавати. Змастити робочу поверхню рослинним маслом і розділити тісто. З трьох невеликих кульок тіста зліпити мордочку, вушка і ніжки, а з більшої частини тіста зробити багато маленьких кульок. З кульок розкачати джгутики (трохи змочуючи пальці рослинним маслом), присипати їх кокосовою стружкою або кунжутом і згорнути в спіральки, з яких сформувати баранчика. Під шерстку підкласти ніжки баранчика, прикріпити голову і вушка. Дати баранчикові підійти 20-25 хвилин, змастити збитим жовтком або дуже міцним солодким чаєм і випікати в розігрітій до 200 градусів духовці. Через 10 хвилин після початку випічки знизити температуру до 180 градусів і допікати до готовності.

«Баранчик» по-італійськи потрібно:
300 г борошна
4 жовтки
100 г вершкового масла
100 г цукру
щіпка солі
150 мл молока
цедри апельсина
15 г свіжих дріжджів
цукрова пудра
яєчний білок

Готуємо!

Дріжджі розвести в теплому молоці, додати сіль, цукор, розм’якшене масло і жовтки. Потроху всипати борошно разом з цедрою апельсина і замісити тісто. Дати тісту підійти близько години в теплому місці, накривши серветкою. На папері для випічки намалювати контур баранчика. Тісто розділити на дві частини. Одну розкачати по контуру, а з другої формувати мордочку, ніжки і маленькі кульки. Змастити білком розкачане тісто і викласти кульки, а поверх них мордочку і ніжки. Перенести лист з баранчиком на деко і випікати при 200 градусах 20-25 хвилин (до рум’яного кольору). Коли баранчик буде готовий, дати йому трохи охолонути, перенести на блюдо і посипати цукровою пудрою.

Печиво «Баранці»

Для великої отари овечок знадобиться пісочне тісто з будь-якого рецепту, виїмки або шаблон з картону у формі овечок.
300 г маргарину або вершкового масла
1 ст. цукру
3 яйця
пакетик розпушувача
ванілін
3-4 ст. борошна
Готуємо!

Змішати цукор з розм’якшеним маргарином (маслом), додати 3 трохи збитих яйця і добре перемішати. Борошно змішати з ваніліном і розпушувачем. Замісити тісто, щоб не прилипало до рук і добре розкочувалося. Розкачати тісто завтовшки не більше 1 см, вирізати фігурки овечок, а із залишків тіста можна вирізати зірочки і місяць або, натерти на тертці і зробити кучеряву шерсть для овечок. Викласти їх на деко і випікати при 180 градусах до золотистого кольору. Готове печиво посипати цукровою пудрою (крім мордочок). Баранчиків з пісочного тіста можна напекти про запас.

©  Новини України на Rivnist.In.Ua - незалежний погляд на новини в Україні та світі, зокрема: політика, суспільне життя, економіка, кримінал, події, спорт, культура.  2010-2022